maandag 6 juni 2016

Heeft de Modulaire Smartphone de toekomst?

Eerder gepubliceerd op LinkedIn Pulse: 26 mei 2016

Een paar dagen geleden kwam het nieuws naar buiten dat Google in 2017 met Project Ara op de markt gaat komen. Project Ara. Klinkt futuristisch. En de term Modulaire Smartphone maakt het allemaal nog spannender. Zetten deze toestellen de smartphone markt op zijn kop?

Wat is een modulaire smartphone? Ik hoor het de leken onder ons - jij natuurlijk niet - zichzelf afvragen.

Voor deze digibeten een korte uitleg. De traditionele smartphone bestaat uit diverse vaste onderdelen. Deze zijn door de fabrikant bij elkaar gezocht, in elkaar gezet en op de markt gezet als zijnde een type toestel. Je koopt dus altijd een product waarvan een fabrikant denkt dat je dit nodig hebt. Maar is dat wel zo?

Een muziek freak heeft liever goede speakers. Een foto liefhebber wilt keuze in lenzen.

Een Modulaire Smartphone bestaat uit een frame. Op dit frame worden modules, blokjes, bevestigd met elk een eigen functie. Een andere cameralens, een luidspreker, meer werkgeheugen. Hierdoor creëert iedereen zijn of haar eigen smartphone.

LG heeft onlangs de eerste Modulaire Smartphone getoond op het Mobile World Congress 2016 in Barcelona. Deze werkt met verschillende camera lenzen, speakers en verwisselbare accu’s.

Mijn nieuwsgierigheid gaat echter uit naar Google.
Met Project Ara zetten ze in op een totaal nieuwe manier van smartphone gebruik. Daarnaast laten ze developers meedenken en mee creëren. Hier zijn uiteindelijk de gebruikers – wij dus – bij gebaat.

Dat buitenstaanders mee mogen denken geeft de ruimdenkendheid van Google aan. Daarnaast ben ik benieuwd naar de mogelijkheden die er bedacht kunnen worden, want bij het wisselen van een cameralens zal het vast niet blijven.

Het frame van de Ara bezit alle functionaliteiten van een smartphone. Op de achterzijde is er ruimte voor zes flexibele moduleplaatsen. Volgens onderstaande video moet het wisselen een fluitje van een cent worden.

Of 2017 het jaar van de Modulaire Smartphone moet gaan worden is te bezien. Alles hangt af van de prijs en hoe de ‘early adoptors’ erop reageren.


Ik ben enthousiast…en jij?